Nyheder


Virkeligheden indhenter drømmene om pension

7. januar 2016

Vi drømmer om at bruge pensionen på rejser, oplevelser, børn og børnebørn. Altså FØR vi går på pension. For når vi først er blevet pensionister, indhenter hverdagen os, og vi bruger pensionen på generelt forbrug i stedet for en rejse sydpå. Det viser en ny undersøgelse fra Sampension. Samtidig svarer hver tredje pensionist, at de har sparet for lidt op til pension.

Hvad skal penge og tid bruges til, når du går på pension? Det spørgsmål har Sampension stillet i en ny undersøgelse, som Wilke har gennemført blandt godt 1.000 danskere. Undersøgelsen viser, at de fleste drømmer om rejser og oplevelser – og om at forkæle børn og børnebørn lidt – inden de går på pension. Således svarer henholdsvis 59 % og 58 % af de adspurgte, at de vil bruge pensionen på rejser og oplevelser. Og næsten lige så mange – 55 % – svarer, at de vil bruge pensionen på børn og børnebørn, mens kun 25 % forventer at bruge pensionen på generelt forbrug.

Imidlertid ser billedet helt anderledes ud, når man stiller det samme spørgsmål til de danskere, der er gået på pension. Så svarer 67 %, at pensionen først og fremmest går til generelt forbrug, mens kun 42 % svarer, at de rejser for pensionen. Og børn og børnebørn skal nok ikke regne med at blive forgyldt. For kun 35 % bruger rent faktisk pensionskronerne på børn og børnebørn.

”Det er jo dejligt, at vi drømmer om en pensionisttilværelse med rejser og oplevelser. Og sympatisk, at vi gerne vil lade en del af opsparingen komme børn og børnebørn til gode. Af undersøgelsen kan vi bare se, at virkeligheden og hverdagen indhenter danskerne, når de først går på pension. Det bliver også bekræftet af, at hver tredje pensionist i undersøgelsen svarer, at de overordnet set har sparet for lidt op til pension. Det er jo en virkelig ærgerlig erkendelse at få, når man først er gået på pension,” siger kommunikations- og HR-direktør Søren P. Espersen fra Sampension.

Nytår er tid til at gøre status – og en god anledning til at give pensionen et tjek
Nytårstid er også tid til at gøre status over det forgangne år og se fremad mod et nyt år. Og stille sig selv spørgsmålet, hvad man gerne vil have ud af det nye år. Men det vil også være en god idé at tænke lidt over, hvad vi gerne vil bruge livet til, når vi går på pension – og tjekke, om opsparingen nu også giver mulighed for det:

”Det kan være en rigtig god idé at bruge lidt tid på at give pensionen et tjek, hvilket man i dag jo kan klare med den bærbare computer på skødet hjemme i sofaen. Ofte kan fx et par tusinde kroner ekstra om året sat ind på pensionskontoen gøre pensionen betydeligt mere værd i sidste ende. Og give økonomisk råderum til også i fremtiden at forkæle børnebørnene. Hvis man altså starter i god tid,” slutter Søren P. Espersen.

Fakta

Undersøgelsen er gennemført af Wilke på vegne af Sampension i perioden 17. til 28. august 2015. Data er indsamlet gennem Wilkes webpanel, hvor i alt 1.010 personer har deltaget. Af disse er 223 gået på pension, mens 787 fortsat arbejder.