Image No Description
Arrow Left
Magasin

Er der penge nok, når jeg bliver gammel?

Da Sarah Guldhammers mormor gik på pension, var pengene små. Sarah selv ønsker ikke et liv som pensionist, hvor hun skal vende hver en 5-øre – derfor har hun en klar drøm: At spare flere penge op til pensionen.

- Der kommer et liv efter arbejdslivet, og det bliver forhåbentlig et liv uden økonomiske bekymringer. Derfor er jeg meget bevidst om, at det er vigtigt allerede nu at lægge penge til side til det liv, vi vil leve som pensionister, siger 28-årige Sarah Guldhammer.

Hun bor sammen med sin mand og to børn i et parcelhus i Aalborg, som de købte af hendes forældre i 2016. Allerede som 22-årig indbetalte hun for første gang via sin arbejdsplads til en pensionsopsparing – i dag arbejder hun som kontorfuldmægtig, og hun har et ønske om på sigt at indbetale flere penge, så familien kan opretholde samme levestandard, når hun går på pension.

- Jeg kan godt være bekymret for, om det nuværende niveau er nok. Vi ser selvfølgelig også vores hus som en form for opsparing, men grundstenen i et godt liv som pensionist ligger i en ordentlig pensionsopsparing. Derfor drømmer vi om at kunne indbetale endnu mere, siger hun.

Vil være uafhængig, når jeg bliver gammel

Sarah og hendes mand har et skræmmebillede i deres mormødre, der begge sidder relativt hårdt i det som pensionister. Selvom de voksede op i en anden tid, er det tydeligt at se, at de ikke fik sparet nok op til deres alderdom.

- Det er vigtigt for os, at vi som pensionister har frihed til at gøre det, vi vil, og der spiller økonomien en vigtig rolle. Vi drømmer ikke om to Mercedeser i garagen – men at leve et værdigt og uafhængigt liv, hvor bunden ikke bliver slået ud af økonomien, hvis bilen eller vaskemaskinen går i stykker, siger Sarah.

Udover at have en økonomisk buffer er det også vigtigt for Sarah, at hun fortsat kan leve et aktivt liv, når hun holder op med at arbejde.

- Vi er meget fysisk aktive til daglig, og det vil vi blive ved med at være. For eksempel vil vi gerne som pensionister tage på cykelferier eller aktive vandreferier i bjergene, så der håber jeg selvfølgelig både, at fysikken og pengene tillader det, når den tid kommer, siger hun.

Frihed til at kunne gå tidligere

Et aktivt liv som pensionist kræver selv sagt, at man stadig er fysisk nogenlunde ved sine fulde fem, når klokken ringer ud for sidste gang. Derfor håber Sarah Guldhammer da også, at hun ved at indbetale lidt ekstra på sin pensionsopsparing kan få den frihed at stemple ud lidt tidligere.

- Jeg tror, jeg skal være på arbejdsmarkedet længe – måske til jeg er 70 eller 75 år. Det er lidt grænseoverskridende for mig at tænke på, for det er rigtig mange år, og jeg ønsker faktisk at spare så meget sammen, så jeg kan gå tidligere på pension. Jeg har kørt karriereræset helt fra begyndelsen og stiftet familie tidligt i livet – så jeg synes, jeg fortjener nogle gode aktive år som pensionist, hvor jeg kan tænke lidt på mig selv, siger hun.

Ifølge Epinions undersøgelse er unge i gennemsnit 22,7 år, når de første gang indbetaler til en pensionsordning. Gennemsnitsalderen er dog lidt højere for unge, som:

Mere end hver tredje unge dansker mener, at en pensionsopsparing via jobbet er den vigtigste grundsten i deres økonomiske situation som pensionister. For Sampensions kunder er det tal væsentligt højere.