Folkepensionen beregnes ud fra den årlige forskudsopgørelse, og den endelige regulering af folkepensionen finder sted, når SKAT sender årsopgørelsen.
Der modregnes i grundbeløbet hvis du har en arbejdsindtægt på over 359.200 kr. årligt. Det betyder, at du kan arbejde og samtidigt modtage grundbeløbet. Der ses bort fra de første 122.004 kr. i indtægten fra arbejde, før indtægtsgrundlaget beregnes.
Alle skatte- og afgiftspligtige pensionsopsparinger, som udbetales løbende fx livsvarige pensioner, kan have indflydelse på folkepensionens pensionstillæg. Herudover har bl.a. kapitalindkomster, lejeindtægter og udbetaling af ATP betydning for beregningen. Der ses bort fra indtægt op til 91.300 kr. årligt for enlige og 182.900 kr. for samgifte/samlevende.
Opsparinger, der udbetales som en engangssum, fx kapitalpension og aldersforsikring, påvirker ikke beregningen af din folkepension. Man må gerne arbejde og samtidigt modtage folkepension. Har du glemt at søge om folkepension, kan du søge om den med tilbagevirkende kraft.
Søger du folkepension senere end fem måneder, efter du nåede pensionsalderen, kan du ikke få pension med tilbagevirkende kraft.
Udskudt folkepension og Seniorpræmie
Du kan udskyde udbetalingen af din folkepension i op til 10 år fra det tidspunkt, du har ret til folkepension og på den måde øge udbetalingen, den dag du går fuldt fra arbejdsmarkedet. Jo længere tid du udskyder din folkepension, jo større bliver udbetalingen.
Det er individuelt, om det er en fordel at udskyde folkepensionen, eller i stedet lade arbejdsindkomsten blive modregnet i folkepensionen. Du får mest ud af din udskudte pension, hvis du lever længe, da den forhøjede folkepension er livsvarig. Det kan være en fordel for dig, der fx ønsker at gøre din samlede pensionsudbetaling større, når du går endeligt fra til pension, eller for dig som har en indtægt, der er over 587.300 kr. årligt. Du skal have nået din folkepensionsalder og arbejde minimum 750 timer årligt. For hvert år du udskyder din folkepension, vokser den med en ” venteprocent” ca. 6 % pr. år.
Med et Pensionstjek kan du hente dine oplysninger fra PensionsInfo - og på den måde se sammenhængen mellem folkepension og din pensionsordning. Du kan også se, hvor meget folkepensionen stiger, hvis du udskyder den.
Udbetaling af ”ventetillægget”
Der er tre måder hvorpå du kan få en forhøjet folkepension udbetalt på.
Man kan vælge:
- Livsvarigt ventetillæg
Ventetillægget udbetales som et livsvarigt månedligt tillæg til din folkepension. - 10-årigt ventetillæg
Ventetillægget udbetales som månedligt tillæg til din folkepension i 10 år. - Engangsbeløb og10-årigt ventetillæg
Ventetillægget for grundbeløbet udbetales som et engangstillæg, samtidigt med udbetaling af ventetillægget for pensionstillægget over 10 år.
Det er udbetaling Danmark, der vejleder om, hvad der kan betale sig for dig.
Hvad sker der med pensionen i Sampension?
Når du fortsætter i arbejde efter folkepensionsalderen, fortsætter din indbetaling også til din pensionsopsparing. I sidste ende giver det dig flere penge til pensionistlivet.
Hvis du ikke længere betaler til pensionsordningen, kan du overveje at starte udbetalingen. Vi anbefaler, at du kontakter os på 77 55 62 50 og får lavet en plan, så udbetalingerne tilrettelægges mest optimalt for dig.
Hvad sker der med gruppeforsikringerne?
Når du fortsætter i arbejde, vil dine gruppeforsikringer som udgangspunkt fortsætte. Det gælder dog ikke for alle. For nogle bortfalder gruppeforsikringen fx ved 67 eller 70 år, selvom at indbetalingen til pensionsordningen fortsætter. Du kan se, hvordan du er dækket på din pensions- og forsikringsoversigt. Du er også velkommen til at kontakte os på 77 55 62 50.
ATP
Arbejdsmarkedets tillægspension, er en obligatorisk pensionsordning for alle lønmodtagere og førtidspensionister. Pensionen kan blive udbetalt, når du bliver folkepensionist. Du får udbetalt pension hver måned, lige så længe du lever. Du kan udskyde din ATP. Hvis du dør, før du fylder 70 år, bliver der udbetalt et engangsbeløb til din ægtefælle eller samlever og til hvert af dine børn under 21 år.