Fælles for Efterløn og fleksydelse
Sampension indberetter værdien af dine pensionsopsparinger og eventuelt bonuskapital til SKAT et halvt år før, du når din efterløn/fleksydelsesalder. Denne værdi bruger din a-kasse/udbetaling Danmark til beregning af efterløn/fleksydelse.
Alle skatte- og afgiftspligtige pensionsopsparinger, som fx engangsbeløb, ophørende pensioner, eventuelt bonuskapital og livsvarige alderspensioner kan have indflydelse på størrelsen af efterlønnen/fleksydelsen. Uanset din årgang er der fælles regler for beregning af efterlønnen/fleksydelse.
Pensioner der udbetales fra 60 år modregnes også i din efterløn/ fleksydelse, uanset om din tidligste efterløns/fleksydelsesalder er 61 år eller senere.
Efterlønssatsen
Efterlønnen beregnes ud fra den aktuelle dagpengesats. Går du på efterløn tidligst muligt, svarer det til 91 %, 206.016 kr. for dig der fuldtidsforsikret, 137.340 kr. for dig der er deltidsforsikret.
Vælger du at udskyde din efterløn, er satsen 100 %, svarende til 226.392 kr. for dig der er fuldtidsforsikret, 150.924 kr. for dig der er deltidsforsikret.
Det er din A-kasse der beregner og udbetaler din efterløn. Læs mere om efterløn på borger.dk . I Sampensions pensionstjek kan du beregne en efterløn.
Hvornår kan du gå på efterløn?
Efterløn og arbejde
Du kan fortsætte med at arbejde, samtidig med du er på efterløn. Dog bliver alle de timer, du arbejder, modregnet i efterlønnen, time for time. Er din timeløn under 241.73 kr., vil der ske en lempeligere modregning i efterlønnen for de første 39.096 kr., du tjener pr. år.
Indgår du i en seniorordning, og er du fuldtidsforsikret, kan du søge supplerende efterløn i de resterende timer op til 37. kontakt A-kassen for rådgivning.
Ud over modregning af timer, du arbejder, er der andre indtægter, der medfører fradrag i efterlønnen. Ønsker du at drive selvstændig virksomhed samtidig med efterlønnen, skal du kontakte din A-kasse for nærmere rådgivning.
Eksempler på indtægter, der påvirker efterlønnen:
- Feriegodtgørelse og ferie med løn medfører fradrag på det tidspunkt, du holder ferie. Fradraget bliver regnet ud fra antal feriedage - ikke ud fra indtægten.
- Indtægter fra borgerligt ombud og offentlige og private hverv, der ikke anses for arbejde.
- Fratrædelsesgodtgørelse, hvor opsigelsesperioden ikke er udløbet. Fratrædelsesgodtgørelse indskudt på pensionsordningen kan have indvirkning på efterløn.
Eksempler på indtægter, der ikke har betydning for efterlønnen:
Invalidepension eller supplerende førtidspension og anden erstatning ved erhvervsevnetab.
- Invaliditetsydelse fra det offentlige.
- Ægtefællepension.
- Udbetalt fratrædelsesgodtgørelse.
Den skattefri præmie
Er du fortsat i arbejde og ikke startet udbetaling af efterløn, starter du 3 år før din folkepensionsalder optjening af skattefrie præmier. Er du ansat i job med løntilskud, fx i fleksjob eller seniorjob, kan du ikke optjene den skattefri præmie. For hver 481 timers arbejde optjenes en skattefri præmie. Der kan maksimalt optjenes 12 præmieportioner.
Præmien er skattefri og bliver udbetalt, når du når folkepensionsalderen. Dør du inden, bliver præmien udbetalt til boet. Præmiens størrelse regnes ud fra den sats, der er gældende i det år, du får beløbet udbetalt. En præmie er: 13.584 kr. for dig der er fuldtidsforsikret og 9.055 kr. for dig der er deltidsforsikret.
I alt kan der optjenes en fuld skattefri præmie på 163.008 kr. (fuldtidsforsikret) og 108.660 kr. (deltidsforsikret). Præmien udbetales af din A-kasse, når du når din folkepensionsalder, og modregnes ikke i en din folkepension.
Efterløn i udlandet
Du kan både optjene ret til og modtage efterløn, mens du har bopæl i Danmark, et andet EØS land, Grøn-land, Færøerne eller Schweiz.
Du bør altid lade din A-kasse vejlede dig, hvis du tænker på at tage ophold i udlandet, og samtidig ønsker at sikre dig ret til efterløn.
Efterløn og skat
Efterløn bliver beskattet som personlig indkomst. Der betales ikke arbejdsmarkedsbidrag af efterlønnen.
Du kan selv vælge, om du vil betale ATP - bidrag.
Tilbagebetaling af efterlønsbidrag
- Fortryder du dit medlemskab, og er du under din efterlønsalder, skal bidraget overføres til en arbejdsmarkedspension eller privat pension.
- Er du over din efterlønsalder, bliver beløbet udbetalt til dig, og du betaler personlig indkomstskat.
- Er du tilkendt offentlig førtidspension, bliver beløbet udbetalt til dig mod 30 % i afgift til staten.
- Ved dødsfald udbetales bidraget til boet mod 30 % i afgift til staten.
Efterløn for dig der er født før 1. januar 1956
På efterløn tidligst muligt
Går du på efterløn tidligst muligt, er du berettiget til at få beregnet efterløn med 91 % af den aktuelle dagpengesats.
Satsen for efterlønnen er den samme i hele efterlønsperioden. Der sker fradrag i efterlønnen for alle former for skatte- og afgiftspligtige pensionsopsparinger. Det gælder uanset, om det er en privat eller en arbejdsmarkedsordning fra fx Sampension, og uanset om de udbetales eller ej. Modregningen i efterlønnen fortsætter i hele efterlønsperioden. I beregningsgrundlaget bruges et bundfradrag. Bundfradraget er i 2019 på 16.000 kr.
For dig der udskyder din efterløn og arbejder
Vælger du at udskyde efterløn, til der er højest 3 år til din folkepensionsalder, er du berettiget til at få beregnet efterløn med det maksimale dagpengebeløb (100 %). Fradraget for dine pensionsordninger er lempeligere, da det udelukkende er løbende udbetalte pensioner, der er oprettet som led i et ansættelsesforhold, der modregnes i efterlønnen.
Får du ingen pensioner udbetalt, modregnes der ikke i efterlønnen.Er du startet udbetaling af en pension ved 60 år, og har du ventet med efterløn, skal du være opmærksom på, at pensionen kan indgå i beregningen af din efterløn.
Efterløn for dig, der er født 1. januar 1956 eller senere
På efterløn tidligst muligt
Går du på efterløn tidligst muligt, er du berettiget til at få beregnet efterløn med 91 % af den aktuelle dagpengesats. Satsen for efterlønnen er den samme i hele efterlønsperioden. Der sker fradrag i efterlønnen for alle former for skatte- og afgiftspligtige pensionsopsparinger. Det gælder uanset, om det er en privat eller en arbejdsmarkedsordning fra fx Sampension, og uanset om de udbetales eller ej. Modregningen i efterlønnen fortsætter i hele efterlønsperioden.
For dig der udskyder din efterløn og arbejder
Vælger du at udskyde efterløn, til der er højest 3 år til din folkepensionsalder, er du berettiget til at få beregnet efterløn med det maksimale dagpengebeløb (100 %).
Satsen for efterlønnen er den samme i hele efterlønsperioden. Der sker fradrag i efterlønnen for alle former for skatte- og afgiftspligtige pensionsopsparinger. Det gælder uanset, om det er en privat eller en arbejdsmarkedsordning fra fx Sampension, og uanset om de udbetales eller ej. Modregningen i efterlønnen fortsætter i hele efterlønsperioden.
Er du startet udbetaling af en pension ved 60 år, og har du ventet med efterløn, så indgår det i forvejen udbetalte pension i beregningen af din efterløn - dog ikke, hvis du har fået arbejdsløshedsdagpenge, og der er modregnet i dem.
Eksempel på udskudt efterløn
